Τοπία ξανά / Η αγάπη

Δημήτρης Λεοντζάκος

Τοπία ξανά

Ένα παιδί σαν παρεκκλήσι ήταν. Σαν κόγχη τυφλή χωρίς φως. Παντού ζωγραφισμένος και γραμμένος παντού και αναρριχητικός. Το σώμα του ήταν γραμμένο σε ζεστό τοίχο. Ήταν ζωγραφισμένο και ζεστό σαν τοίχος μοναστηριού. 

Κάθισε κάτω στην γη. Ένα παιδί σαν τοίχος χωρίς πρόσωπο ήταν, γιατί το πρόσωπό του ήταν δανεικό και γραμμένο με ακατανόητα σημεία και τέρατα. Άηχο κάθισε κάτω στην γη και λύθηκαν όλα τα χρώματα που δεν ήταν για αυτόν ποτέ. 

Ποτέ δεν ήταν για μένα τα χρώματα, σκέφτηκε. Σαν πελώριο διάφανο δάκρυ φυσούσε ένας αέρας κυπαρισσιών. Σαν των ζωγράφων ή των τρελών και παράσερνε τα μεγάλα μαλλιά τους. Και γείραν τα κεριά, τα υγρά των αγίων δίπλωσαν. Ξάπλωσαν και βάψαν την γη. Την ατελείωτη, την οργιώδη της άνοιξης. Μέσα του, ενώ ταυτόχρονα και έξω.   


Η αγάπη

Οι φρουροί της αυγής του πρωινού φωτός της.

Η ηώια κραυγή του αμετάφραστου όρθρου της.

Οι απόκρημνες ακρογιαλιές της απέραντης και μανιασμένης θάλασσας των δακρύων της.

Ο κυανός τρούλος της απουσίας της.

Η αργή ανατολή της γραφής των οργισμένων ποιημάτων της.

Οι προφορικές ρομφαίες των τυφλών σκυλιών της.

Τα σκοτεινά και ερχόμενα βέλη των ρημάτων της.

Kαι η φωτεινή τροχιά της καύσης των σωμάτων τους όπως πετούν, υψώνονται και προχωρούν προς τα άστρα.


Shomrim a boker *. Η αγάπη είναι.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ

* Shomrim a boker, oι φύλακες της αυγής. 

«Αιώνες πριν, στην αυγή των Νέων Καιρών, απλώθηκαν σε όλα τα παράλια της Μεσογείου παράδοξες αδελφότητες Εβραίων με το όνομα Σομερίμ α Μπόκερ, Φύλακες της Αυγής. Κάθε νύχτα που ξημέρωνε μεγάλη γιορτή, αγρυπνούσαν στην ακροθαλασσιά ατενίζοντας προσεκτικά τον ορίζοντα και ψάχνοντας προμηνύματα της λύτρωσης μέχρι να φανούν τα πρώτα φώτα της Αυγής».       

Σάββας Μιχαήλ, Homo Liber, εκδ. Άγρα


Ο Δημήτρης Λεοντζάκος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1974. Σπούδασε μουσική. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Έχει εκδώσει τις συλλογές Κόμικ (Τα τραμάκια, 2001), Η Κίρκη ξαφνικά (Μεταίχμιο, 2004), Κινέζικα (Νεφέλη, 2010), Τα σκυλιά του Ακταίωνα (Νεφέλη, 2014), Τίγρεις σε ενυδρείο (Σαιξπηρικόν, 2016), Το μάτι και η νύχτα (Νεφέλη, 2016).

Τα δύο τελευταία βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Νεφέλη, Τοπία ξανά / Η αγάπη (2018). Υπό έκδοση βρίσκονται οι συλλογές Aria και Περπατώντας / μερικά ποιήματα για το τίποτα.

Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, έχουν φιλοξενηθεί σε ανθολογίες και συλλογικές εκδόσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

2 ποιητικές ενότητες – 1 βιβλίο

Δημήτρης Λεοντζάκος
Τοπία ξανά / Η αγάπη

κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ
ISBN: 978-960-504-221-9, Σελ. 176
, τιμή: €11,00, σχήμα: 12x17εκ.
ΣΕΙΡΑ: Ποίηση

Σχεδιασμός βιβλίου:
Π. Δουβίτσας

Στο εξώφυλλο:
Τοπία ξανά: Δημήτρης Καλοκύρης, «Ωδή 9 στιγμών στον προσανατολισμό του Γουτεμβέργιου», από την ενότητα Ωρολογιακοί μηχανισμοί, Νεφέλη (2018)
Η αγάπη: Χρήστος Χρυσόπουλος, My mother’s silence, Νεφέλη (2015)